Mąka migdałowa to produkt, który stał się ostatnimi czasy niezwykle popularny wśród miłośników zdrowej żywności. Znajduje ona zastosowanie w wielu popularnych aktualnie dietach niskowęglowodanowych. Poza ciekawym i korzystnym składem jest zwyczajnie smaczna i dodaje wyrobom atrakcyjnego aromatu. Sprawdź, jak można wykorzystać migdały mielone w wielu interesujących przepisach.
Mąka migdałowa to tak naprawdę nic innego jak drobno zmielone migdały BIO. Jej konsystencja jest nieznacznie grubsza od niż w przypadku mąk pozyskiwanych z tradycyjnych zbóż. Wyróżnia się także wysokim poziomem wilgotności oraz wyraźnym intensywnym migdałowym smakiem. Z tego względu nie nada się do wszystkich tradycyjnych dań i rzadko stosowana jest jako samodzielny zamiennik mąki z pszenicy. Osoby na diecie bezglutenowej mogą rozważyć mieszanie mąki migdałowej w różnych proporcjach z lżejszą mąką gryczaną, jaglaną lub ryżową. W ten sposób otrzymamy odpowiednią konsystencję i skorzystamy ze zdrowotnych właściwości obu produktów.
Migdały, choć nie są w praktyce orzechami, bardzo często zestawiane są z nimi w jednej kategorii. Posiadają bowiem bardzo podobne właściwości. Mąka migdałowa to przede wszystkim źródło białka roślinnego oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Węglowodany stanowiące podstawę innych mąk, praktycznie tu nie występują. Dodatkowo znajdziemy tu znaczne ilości antyoksydantów zwalczających powstałe w organizmie stany zapalne, a także cenne witaminy i składniki mineralne. Zapraszamy do naszego internetowego sklepu ze zdrową żywnością po najlepsze ekologiczne produkty.