Najpopularniejszą obecnie odmianą ryżu jest ryż biały. Coraz częściej jednak sięgamy po jego brązową odmianę. Chcesz się dowiedzieć, jakie są różnice? Jakie są z tego korzyści? Zapraszamy do sklepu naszego sklepu ze zdrową żywnością!
Ziarna ryżu brązowego BIO charakteryzują się wydłużonym kształtem i brązowym kolorem. Spowodowane jest to sposobem obróbki ziarna, z którego zdejmowana jest tylko wierzchnia twarda łupina. Czyni to ziarna ryżu brązowego BIO najpełniejszymi, a co za tym idzie najbogatszymi w wartości odżywcze. Długo ziarnistość naturalnego ryżu brązowego sprawia, że ma on po ugotowaniu bardzo sypką konsystencję. Poza barwą różni się od ryżu białego również nutą smakową, charakterystyczną dla ciemnych zbóż, przez co jest idealną alternatywą dla zwykłego ryżu.
Ekologiczny BIO ryż brązowy zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, przez co powszechnie uznawany jest za zdrowszy od ryżu białego. W porównaniu z białym ryżem zawiera więcej:
Zachowując wszystkie zalety ryżu białego, jest przy tym mniej kaloryczny. Nasze produkty są w pełni ekologiczne i naturalne co potwierdzają odpowiednie certyfikaty BIO. Sprawdź i przekonaj się sam!