Nasiona zbyt często są przez nas niedocenianie. Wprawdzie dodajemy je do sałatek, jako dodatek do pieczywa i wypieków na słodko, ale zazwyczaj pełnią rolę drugoplanową w codziennym jadłospisie. Tymczasem w tych małych i niepozornych nasionkach kryje się wielka moc – moc witamin i składników mineralnych. Przyjrzyjmy się niektórym rodzajom nasion i ich właściwościom.
Nasiona są cennym źródłem składników odżywczych, witamin i soli mineralnych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Są pożywne sycące i dodają łatwo przyswajalnej energii. Ziarna i pestki można jeść surowe, suszone lub prażone. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, surówek, pieczywa, zup czy koktajli. Poznaj szeroką ofertę naszego sklepu ze zdrową żywnością i przekonaj się, w jaki sposób możesz wykorzystać nasiona i ziarna w swojej diecie.
O wartościach odżywczych tych nasion krążą prawdziwe legendy. Występują w dwóch odmianach – chia biała i chia czarna. Pierwsze odkrycie tych nasion związane jest z chia seeds. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa to nic innego jak szałwia argentyńska. Nasion można użyć, by przygotować pudding chia, deser chia lub koktajl z nasionami chia. Można posypać nimi ulubione płatki lub dodać do jogurtu. Ze względu na to, że nie charakteryzują się żadnym wyrazistym smakiem, same w sobie nie wpływają na smak potrawy czy deseru. Te łatwo przyswajalne nasiona na długo sycą, mają niski indeks glikemiczny, a w dodatku posiadają mnóstwo składników odżywczych. Dla przykładu jest w nich więcej kwasów omega-3 niż w łososiu norweskim. Nasiona chia zawierają też dużo białka, dzięki czemu uznawane są za wartościowy pokarm dla wegetarian.
Pestki słonecznika to nasiona, które można chrupać do woli, gdyż są pełne zdrowia. Zarówno kiełki słonecznika, jak i słonecznik łuskany to źródło witamin, cennych pierwiastków i antyoksydantów. Można wykorzystać je na wiele sposobów i na przykład upiec ciasto ze słonecznikiem. Świetnie smakuje również sałatka brokułowa ze słonecznikiem. Jeśli decydujesz się wykorzystać pestki słonecznika do przygotowania jakiejś potrawy, to pamiętaj, że nie nie nadają się one do długotrwałego smażenia. Sprawdzają się za to znakomicie serwowane na zimno, na przykład do wszelkiego rodzaju sałatek. W jednej łyżce słonecznika znajduje się około 60 kalorii.
Amarantus BIO jest doskonałą jako alternatywą dla znanych i rozpowszechnionych zbóż. Bardzo zdrowy, znany również jako szarłat, posiada barwę jasnobrązową, a w smaku jest lekko orzechowy. Nasiona amarantusa są zdecydowanie zdrowsze niż popularna pszenica. Chociaż sam nie jest zbożem, określa się go jako pseudozboże. Amarantus dostępny jest pod różnymi postaciami, takimi jak: mąka z amarantusa, nasiona, ziarna czy w formie płatków. Znany jest także popping, czyli inaczej mówiąc amarantus ekspandowany. Można podawać go dzieciom, ponieważ jest lekki i ma neutralny smak. Gotowanie go jest bardzo proste. Na 100 gram nasion należy wlać 200 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Nasiona lnu to niewielkie, lśniące kuleczki dostępne w następujących wersjach: len brązowy, len złoty, olej z lnu czy len mielony. Len posiada bardzo wiele ciekawych właściwości – często stosuje się len na włosy, w leczeniu skóry oraz by obniżyć poziom złego cholesterolu. Bardzo dobrze działa w chorobie wrzodowej, ponieważ śluzy zawarte w nasionach chronią układ pokarmowy przed działaniem kwasu solnego i zmniejszają stany zapalne. Zamiennie bardzo często stosowaną nazwą jest siemię lniane – jest to nic innego jak właśnie ziarna lnu. Są to dwie nazwy dotyczące tego samego produktu.
Wśród wielu właściwości, jakimi zasłynęły pestki dyni, na uwagę zasługuje ich działanie przeciwpasożytnicze. W naturalny sposób, pozbawiony skutków ubocznych rozprawiają się z pasożytami znajdującymi się w układzie pokarmowym zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Na rynku dostępne są suszone pestki dyni, prażone pestki dyni czy olej z pestek dyni. Pestki dyni są dość kaloryczne i zawierają dużo tłuszczów. Tłuszcze te wprawdzie korzystnie wpływają na działanie organizmu człowieka, jednak osoby odchudzające się nie powinny spożywać ich w nadmiarze.
BioSklep poleca swoim klientom również produkty takie jak: nasiona sezamu, nasiona rzeżuchy, nasiona pokrzywy, nasiona rzodkiewki, nasiona babki jajowatej, qoinoa, orkisz ziarno, popcorn, ziarno kukurydzy, mak niebieski, nasiona fasoli mung, nasiona babki płesznik, nasiona brokułu, nasiona wiesiołka oraz nasiona konopi. W ofercie posiadamy również nasiona do sadzenia buraka ćwikłowego i bazylii. Wszystkie produkty posiadają odpowiednie certyfikaty BIO potwierdzające ich naturalne i ekologiczne pochodzenie. Zapraszamy do zapoznania się z resztą asortymentu naszego sklepu ze zdrową żywnością – Bio-sklep24.