O zdrowotnych właściwościach produktów pełnoziarnistych wiemy od dawna. Powinny one stanowić istotny element naszej diety. Coraz częściej spotkać można jednak zboża ekspandowane. Co właściwie oznacza ten termin? Czy są to produkty zdrowsze? Sprawdź ofertę naszego sklepu ze zdrową żywnością i przekonaj się sam!
Osoby w pewnym wieku zapewne pamiętają przysmak, jakim był ryż preparowany. Był on poddawany właśnie procesowi ekspandowania, czyli obróbce ciśnieniowej i termicznej, która powoduje nadmuchanie i zwielokrotnienie objętości ziaren. Dokładnie w ten sposób powstaje popularny popcorn. Ostatnimi czasy producenci żywności zaczęli stosować tę metodę na innych produktach. Podczas ekspandowania zboża zostają poddane obróbce, ale znaczna większość składników odżywczych zostaje zachowana. Ziarna są gotowe do spożycia nawet jako szybka przekąska – nie wymagają żadnej obróbki termicznej, a ich smak może ulec nieznacznym zmianom.
Nasz sklep internetowy ze zdrową żywnością zachęca do spróbowania produktów z tej kategorii. Ta nowa i ciekawa forma zbóż świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do jogurtów, musli, owsianki czy różnych deserów. To szybki sposób na wzbogacenie swoich posiłków w źródło energii i wartości odżywczych. W naszej ofercie posiadamy między innymi: jagły ekspandowane z miodem i czarną porzeczką BIO, proso ekspandowane BIO, żyto ekspandowane z jabłkiem i cynamonem BIO. Zapraszamy – Bio-sklep24.