Nasiona chia to absolutna rewelacja ostatnich lat jeżeli chodzi o zdrową żywność. W bardzo krótkim czasie z egzotycznej ciekawostki stała się produktem szeroko dostępnym, po który sięga coraz więcej osób. I bardzo dobrze! Ilość korzyści, jakie oferują te niepozorne nasionka, jest oszołamiająca. Dowiedz się, jakie korzyści dają nasiona chia i jak możesz wprowadzić je do swojej diety.
Nasiona chia to małe czarne nasiona rośliny chia inaczej zwanej szałwią hiszpańską. Do Europy przywędrowały do nas z odległej Gwatemali. Ludy zamieszkujące tamte tereny doskonale zdawali sobie sprawę z właściwości nasion chia i stosowali je w codziennej diecie. Zawierają one duże ilości błonnika, mnóstwo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Jedną z cech zdecydowanie wyróżniających nasion chia jest ich wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Około 75% tłuszczów w nasionach chia składa się z kwasu omega-3 alfa-linolenowego, a około 20% z kwasów omega-6. Są to wartości wyższe niż w łososiu norweskim uważanym do tej pory za niekwestionowanego lidera w zawartości kwasów wielonienasyconych. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia.
Nasiona chia można zjadać w całości lub zmielone. Warto wzbogacać nimi swoje dania w postaci owsianki, płatków, kasz, naleśników, jogurtów, sałatek, zup. Jeżeli sami pieczemy chleb lub ciasta to również możemy dorzucić nasion chia do ciasta, aby było zdrowsze. Produkty w sklepie ekologicznym Bio-sklep24 posiadają odpowiednie certyfikaty potwierdzające ich ekologiczne i naturalne pochodzenie. Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą naszego sklepu ze zdrową żywnością.