Olej lniany pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno nasion lnu. Pochodzący z Bliskiego Wschodu Len zwyczajny to roślina wyłącznie uprawna, niewystępująca dziko. Ma bardzo szerokie zastosowanie, używamy jej w produkcji włókien i papieru oraz jako rośliny ozdobnej w parkach czy ogrodach. My skupimy się jednak na oleju, który posiada niezwykle korzystne właściwości, które możemy wykorzystać w naszej diecie. Przekonaj się, jakie korzyści zyskasz używając oleju lnianego BIO w swojej kuchni.
Charakterystyczna żółta barwa i lekko orzechowy smak i aromat to coś, co charakteryzuje wszystkie oleje lniane BIO. Spożywa się je tylko świeże, nierafinowane i na zimno. Olej lniany ze względu na niską temperaturę rozpadu nie nadaje się do smażenia, za to doskonale sprawdza się jako dodatek do gotowych dań np. sałatek lub makaronów. Wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pomagają one utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dzięki temu wspierają zdrowie serca i układu zmniejszając ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Dodatkowo redukuje stany zapalne, wspomaga metabolizm i wsparcie pracę układu nerwowego.
Długa lista pozytywów wynikających ze spożywania oleju lnianego BIO sprawia, że warto zastanowić się nad dodaniem kilku jego łyżek do codziennej diety. Nasz internetowy sklep ze zdrową żywnością pomoże Ci w znalezieniu oleju lnianego najwyższej jakości od ekologicznych producentów. Dostaniesz gwarancję jakości potwierdzoną specjalnymi certyfikatami BIO. Sprawdź naszą ofertę – Bio-sklep24