Chyba każdy zna niepowtarzalny smak domowego budyniu. Doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze można się nim delektować na zimno. Wszystko zależy od osobistych upodobań. Wiele gospodyń potrafi przyrządzić własnej roboty w oparciu o domowy przepis na budyń . Jego smak przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Mimo to większość z nas sięga po gotową mieszankę, która nie ustępuje walorami smakowymi budyń własnej produkcji. Jaki jest ich skład? Warto zwrócić uwagę czy nie zawierają one szkodliwych barwników, utwardzonych kwasów tłuszczowych czy substancji zagęszczających. Jednak ze względu na coraz większą świadomość konsumentów w zakresie oddziaływania różnych składników na zdrowie, firmy produkujące budynie przykładają coraz większą wagę do składu oferowanych produktów. Wiele z nich to budyń bez cukru oraz sztucznych aromatów i posiada niewiele kalorii. Dzięki temu można z czystym sumieniem sięgać po nie również na diecie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzai budyniów. Na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy te smakowe, takie jak budyń waniliowy, budyń śmietankowy, budyń kokosowy, budyń bananowy, budyń czekoladowy, budyń malinowy, budyń truskawkowy, budyń cytrynowy czy inne. Ale coraz powszechniejszy staje się także budyń bezglutenowy, budyń jaglany oraz budyń na mleku modyfikowanym. Wskutek wielu czynników przybywa osób z alergiami pokarmowymi. Budyń bezglutenowy to produkt, który wychodzi naprzeciw osobom z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. W nieco zmienionej formie, produkt ten zaspokoi apetyt na coś małego, słodkiego i zdrowego. Budyń z kaszy jaglanej nie tylko pysznie smakuje, ale stanowi także zdrowszą i pożywniejszą alternatywę dla tradycyjnego budyniu. Z kolei budyń na mleku modyfikowanym z powodzeniem może być wykorzystany jako budyń dla niemowlaka. Może stanowić kolejne danie w procesie rozszerzania diety niemowlaka. Wystarczy dodać do niego ulubione owoce czy domowy dżem, by dostarczyć dziecku to, co lubi najbardziej. Budyniowa słodka chwila jest więc dostępna dla każdego.