Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Kuskus co to jest? Kuskus – jest to lekkostrawna kasza wywodząca się z Afryki północnej. Zyskała popularność w ostatnich latach, głównie ze względu na wyjątkowy smak, łatwość przygotowania i właściwości zdrowotne. Kasza kuskus przypomina nieco makaron. Otrzymuje się ją z mąki pszennej durum. Ma charakterystyczną postać małych granulek w kolorze żółtym. Dawniej uzyskiwano ją z prosa. Na rynku dostępny jest także kuskus kukurydziany. Kuskus idealnie nadaje się do dań obiadowych, a także do deserów. Kuskus jak gotować? Aby kasza ta nadawała się do spożycia wystarczy zalać ją wrzącą wodą i pozostawić na dosłownie kilka minut. Sprawdzone i smaczne dania z kuskusem to na przykład: sałatka z kuskusem, kuskus z warzywami, kuskus z kurczakiem, papryka faszerowana kuskusem, kuskus z tuńczykiem, kuskus z łososiem oraz kuskus z cukinią. Świetnie smakuje również kuskus na słodko.
Kasza kuskus czy jest zdrowa? Ten rodzaj kaszy posiada dużą zawartość składników odżywczych. Wśród nich prym wiodą: żelazo, sód, wapń, witaminy z grupy B, fosfor oraz błonnik. Kuskus właściwości – to przede wszystkim lekkostrawność, dzięki czemu nie obciąża ona układu pokarmowego. Ta cecha kuskusu sprawia, że z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby starsze, kobiety w ciąży oraz dzieci. Składniki odżywcze zawarte w kaszy kuskus poprawiają pracę mózgu i wspierają układ nerwowy. Kuskus kalorie – 100 gram tej kaszy dostarczy około 360 kalorii. Można ja ocenić jako zdrowe jedzenie.
Kuskus wytwarzany jest z pszenicy durum, a pochodzi z północno zachodniej Afryki, gdzie każdy posiłek jest odpowiednio celebrowany. Zajadają się nim mieszkańcy Maroka, Algierii, Libii czy Tunezji. Jego smak jest łagodny, dlatego doskonale łączy się z bardziej wyrazistymi składnikami. Może stanowić podstawę wielu potraw. Kuskus poleca się każdemu, a w szczególności osobom, które są ciągle w biegu. Przygotowuje się niezwykle szybko i łatwo. Nie trzeba go nawet gotować, ponieważ nadaje się do spożycia już nawet po 5 minutach, które spędził w gorącej wodzie. Można poeksperymentować i zalać kaszę gorącym mlekiem lub bulionem warzywnym. Kaszę kuskus można jeść na ciepło i na zimno. Można wykorzystać go nie tylko do wytrawnych dań, sałatek, ale też do zup, a nawet deserów. Dla przykładu, na terenach libańskich z kaszy kuskus przygotowuje się lokalny przysmak nazywany maghrood. Są to tradycyjne ciastka z sezamem, które wytwarza się poprzez zmieszanie kaszy kuskus z miodem oraz daktylami. Te drobne kuleczki to kolejna cegiełka do zdrowego, lepszego samopoczucia. Jest w nich dużo białka i jednocześnie bardzo mało tłuszczu. Właściwości kuskusu są zasługą dużej zawartości składników odżywczych, takich jak sód, żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz błonnika. Gdy kuskus zjadamy równocześnie z produktami bogatymi w witaminę C, na przykład z papryką lub cytrusami, znacznie zwiększa się przyswajalność żelaza zawartego w kaszy. Lekkostrawny kuskus to najłatwiejsza w przygotowaniu kasza, którą jeść może każdy, komu zależy, by posiłki nie obciążały zbytnio układu pokarmowego. Osoby starsze oraz kobiety w ciąży także mogą bezpiecznie sięgać po kuskus. Poza tradycyjnym kuskusem dostępny jest też kuskus razowy, który otrzymywany jest z pełnoziarnistej mąki semolinowej. Inna odmiana kuskusu to kuskus kukurydziany. Jak sama nazwa sugeruje kuskus ten otrzymuje się z ziaren kukurydzy, uprzednio kruszonych, gotowanych i suszonych. Każdą odmianę kaszy kuskus poleca się w codziennej diecie.