W naszej ofercie posiadamy bogaty wybór gotowych ekologicznych dań, w słoiczkach dla niemowląt, wszelkiego rodzaju słodycze, desery, chipsy, pieczywo i wiele, wiele innych, które wpasują się w gusta każdego – wyśmienite sosy do makaronu, warzywa i kasze, również produkty bezglutenowe. Są to wyłącznie najwyższej jakości produkty, posiadające certyfikat rolnictwa ekologicznego, które wykonane są ze starannie dobranych, bezpiecznych składników.
Kto z nas nim czasami nie jest? Słodkie lenistwo bywa naprawdę słodkie - do czasu, gdy stajemy się głodni i chcemy szybko coś zjeść. Jeśli w tygodniu brakuje Ci czasu na przygotowanie pełnowartościowego, zdrowego posiłku albo najzwyczajniej nie masz pomysłu co przygotować, z pomocą przyjdzie gotowe danie. Niektóre z takich dań wystarczy podgrzać lub przyrządzić według wskazań na opakowaniu, żeby w ciągu kilku minut mieć przed sobą smaczny i pożywny posiłek. Co proponujemy? Polecamy między innymi takie specjały, jak: ciecierzyca z warzywami, fasolka w sosie pomidorowym, leczo warzywne, wegańskie leczo, leczo z cukinii, falafele, pierogi ravioli, ravioli z serem, ravioli z grzybami, barszcz z kiszonych buraków, krem z pomidorów, zupa krem z dyni, żurek na zakwasie, żurek bezglutenowy, zupa z dyni i soczewicy.
Wiele innych produktów ułatwi przygotowanie urozmaiconego posiłku bogatego w białko. Docenią je zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz te, które pragną rozszerzyć swoje menu o nowe smaki. Do produktów tych należą: ciecierzyca z puszki, cieciorka konserwowa, SOJA bio czy SOJA w pomidorach.
Ale co kryje się pod niektórymi z wymienionych powyżej nazw? Czym są falafele? Cieciorka a ciecierzyca – czy czymś się różnią? Czym jest ravioli?
Falafel to nic innego jak kulka z ciecierzycy przypominająca pulpecik. Pochodzące z krajów arabskich falafele to idealne rozwiązanie dla wygłodniałych wegan i nie tylko. Po przyrządzeniu najczęściej są chrupiące, a ich środek jest aksamitny i pełen aromatycznych przypraw. Falafele mogą mieć również kształt bardziej płaski i w takiej formie mogą być wykorzystane na przykład jako część burgera. Potrawa dostarcza solidnej dawki białka.
Czy cieciorka a ciecierzyca to coś innego? W żadnym wypadku. Chodzi o jedną i tę samą roślinę strączkową. Jej trzecia, mniej znana nazwa to groch włoski. Poza pysznymi falafelami można z niej przygotować pasztet, rozgrzewającą zupę lub wykorzystać ją jako składnik różnych dań i sałatek. Wielką zaletą ciecierzycy jest to, że nie posiada ona glutenu, dzięki czemu bez obaw mogą po nią sięgać osoby z nietolerancją tego składnika. Aby podkręcić smak cieciorki, można dodać do niej gałkę muszkatołową, rozmaryn, curry lub tymianek. Jeśli nie boisz się eksperymentów, dodaj cynamon. Ze względu na to, że w ciecierzycy znajdują się duże ilości białka, może ona zastąpić w diecie mięso. Biało pozyskane z ciecierzycy wspomaga pracę żołądka i jelit, a także trzustki i wątroby. Ponadto jej niski indeks glikemiczny sprawia, że także osoby chore na cukrzycę mogą ze spokojem po nią sięgać.
Nasz sklep BIO ze zdrową żywnością bogaty jest również inne godne polecenia naturalne, ekologiczne dania suche W naszej ofercie dań gotowych godny uwagi jest też wegański smalec. Wiele się zmieniło od czasów, gdy na stołach gościł wyłącznie domowy, tradycyjnie przyrządzany smalec. Chociaż dalej wiele osób uwielbia jego smak, zwłaszcza na świeżym pieczywie z dodatkiem soli czy ogórka, to przybywa osób, które z różnych powodów zaczynają inaczej podchodzić do roli zwierząt. Zmienia się ich podejście do samego procesu produkcji żywności oraz do pojęcia zdrowej diety. Między innymi ze względu na zmieniające się oczekiwania takich osób, na rynku zaczął pojawiać się smalec wegański. Ma on formę pysznej, zdrowej pasty kanapkowej o prostym, nieskomplikowanym składzie. Zawiera certyfikowane składniki ekologiczne oraz przyprawy, takie jak: czosnek, cebula, pieprz czarny oraz papryka słodka i ostra. Jeśli nie znasz jego smaku, czas to nadrobić.