wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Pieczywo
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Pieczywo


Śniadanie bez pieczywa? Dla wielu brzmi to absurdalnie. Kochamy zapach, jaki roztacza świeże pieczywo, uwielbiamy jego smak. Chleb tradycyjny, chleb lniany, chleb gryczany jakie pieczywo jest najzdrowsze? Ogólnie rzecz biorąc pieczywo można podzielić na dwa rodzaje: białe pieczywo i ciemne pieczywo. Niestety to pierwsze ma nie najlepszą opinię. Chociaż ma swoje wady, nie brakuje mu także zalet. Jedną z zalet białego pieczywa jest jego lekkostrawność i delikatność. Mimo to, ciemne pieczywo praktycznie pod każdym względem przewyższa to białe, a jedną z jego największych zalet jest duża zawartość błonnika. Pieczywo pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo orkiszowe – każde z nich jest w mniejszym lub większym stopniu zdrowe i potrzebne. Jednak dietetycy oraz fachowcy od żywienia zalecają, aby w codziennej diecie pieczywo wytwarzane z oczyszczonej mąki zastępować produktami z mąki nieoczyszczonej. Do produktów z mąki nieoczyszczonej zaliczyć można pieczywo razowe czy pieczywo pełnoziarniste. Zdrowe pieczywo to również pieczywo orkiszowe, pieczywo graham czy chleb z prosa. Ciekawą odmianą pieczywa jest chleb esseński i pumpernikiel. Ten pierwszy, znany jest także pod nazwą chleb Ezechiela. Produkowany jest z pełni wykiełkowanych ziaren. Nie dodaje się do niego drożdży, soli, mleka, żadnych tłuszczów czy polepszaczy. To naturalny, nieprzetworzony produkt. Pumpernikiel jest natomiast pełnoziarnistym, żytnim chlebem pieczonym na zakwasie. To jeden z najzdrowszych chlebów, który nie należy jednak do lekkostrawnych. Klasyczna receptura, według której wytwarzany jest pumpernikiel obejmuje wyłącznie składniki, takie jak: grubo mielona mąka żytnia, łamane ziarna żyta, sól, wodę oraz zakwas żytni. Posiada wyrazisty, mocny smak i długo zachowuje świeżość. Dla pewnej części konsumentów ważna stała się dostępność produktów, które nie zawierają glutenu. I tak na rynku znaleźć można coraz bogatszą ofertę wypieków bezglutenowych. Chleb bezglutenowy to na przykład: chleb kukurydziany czy pieczywo ryżowe. Dla osób, które w ogóle nie chcą spożywać chleba, alternatywą stały się wafle ryżowe, pieczywo chrupkie i sucharki. Zarówno pieczywo z tradycyjnych mąk, jak i pieczywo bezglutenowe można wypiekać samodzielnie. Pomocne mogą się okazać: zakwas piekarski, zakwas chlebowy lub gotowa mieszanka do wypieku chleba. Zapach domowego chleba rozbudza apatyt, a pieczony samodzielnie często jest najpyszniejszy. Zadanie nie jest skomplikowane, ale wymaga przestrzegania pewnych reguł. Warto też dobrze dobrać rodzaj mąki, jaką chcemy wykorzystać do pieczenia. Swoje zalety ma też czerstwe pieczywo, czyli takie, które jest już podeschnięte lub całkiem suche. Z takiego pieczywa z łatwością można stworzyć domową bułkę tartą. Zasmażka z bułki tartej świetnie smakuje z gotowanym kalafiorem czy fasolką szparagową. Bułka tarta służy też do panierowania mięsa i ryb. Świetnie do panierowania sprawdzi się też panierka kukurydziana z czerstwego chleba kukurydzianego. Nie warto zbyt szybko pozbywać się więc takiego pieczywa, szkoda by lądowało w śmietniku. Niektórzy wykorzystują czerstwy chleb do zagęszczania sosów i zup. Kromki takiego chleba można też zamoczyć w roztrzepanym jajku i usmażyć na maśle.

 

Soda oczyszczona jest popularną substancją, którą można spotkać niemal w każdym domu. Jej naturalne pochodzenie sprawia, że jest to środek bezpieczny i szeroko stosowany. Swoje zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale też w lecznictwie i kosmetyce. Dla osób, które zastanawiają się czym zastąpić proszek do pieczenia, mamy gotową odpowiedź. Sodą oczyszczoną! Dodana do ciasta sprawi, że lepiej urośnie – pomaga wzrastać pieczywu oraz innym wypiekom. Jednak sama w sobie soda, może sprawić, że wypieki uzyskają lekko gorzkawy posmak. Jak temu zaradzić? Aby zniwelować gorzki posmak sody oczyszczonej wystarczy dodać do ciasta nieco soku z cytryny, kefiru, maślanki, a nawet odrobinę octu. Ze względu na to, że taki dodatek wywołuje bardzo szybką reakcję sody, należy dodać go na samym końcu, a następnie niezwłocznie wstawić ciasto do piekarnika.