wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Mąki i skrobie BIO » MĄKA KUKURYDZIANA BIO 1 kg - BIO PLANET
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    ul. Browarna 47

    NIP: 553-001-54-08

  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki i piątki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
MĄKA KUKURYDZIANA BIO 1 kg - BIO PLANET-1
Super promocjaPolecamyNasz hit

MĄKA KUKURYDZIANA BIO 1 kg - BIO PLANET

BIO PLANET
73 osoby kupiły 167 produktów

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 14,79 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 14,79 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 669 szt

Kod EAN: 5907814666970

Kraj pochodzenia składników: Polska

Cena: 7,41 zł

Cena katalogowa: 8,48 zł

Oszczędzasz: 13%

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Maki i Skrobie
  • Recenzje produktu (0)
  • Historia zakupów (73)

SKŁADNIKI

mąka kukurydziana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy. Polecamy do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków, wafli. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Służy jako zagęszczacz do zup i sosów. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1629 kJ / 385 kcal

Tłuszcz - 3,9 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g

Węglowodany - 77 g,

w tym cukry - 0,6 g

Białko - 6,9 g

Sól - 0 g

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)

Kraj Producenta: Polska

Nie ma chleba bez mąki. Bez mąki ciężko też o ciasto naleśnikowe, pierogowe, biszkopty i torty. Zdrowe jedzenie to przede wszystkim mąkajest ona niezbędnym składnikiem do wypieku chleba, dlatego jej obecność w każdej kuchni jest wręcz obowiązkowa. Uzyskuje się ją w procesie mielenia ziarna. W zależności od rodzaju użytego ziarna można określić rodzaj oraz przeznaczenie danej mąki. Dawniej, gdy na rynku dostępna była głównie mąka pszenna i mąka tortowa, nie było problemu z jej wyborem. A jak jest dzisiaj? Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju mąk. Jaką mąkę wybrać? Czym się różnią? Jakie są podstawowe rodzaje mąk?

Pieczywo, ciasta oraz niemal każdy rodzaj dań mącznych najczęściej przygotowywane są z mąki pszennej. Świetnie sprawdza się też jako mąka na pizzę. Znana jest od tysięcy lat i stanowi źródło błonnika i witamin z grupy B. Często w procesie przemiału traci jednak sporo wartościowych substancji. Można rozważyć zastąpienie jej innymi mąkami, wyższego typu. Do wyboru są mąki ciemne i jasne. Różnią się od siebie stopniem zmielenia oraz oddzielenia otrębów od zmielonej mąki. Popularnymi mąkami piekarskimi są: mąka pszenna jasna, mąka durum, mąka pszenna bułkowa, mąka chlebowa, mąka semolina, mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pełnoziarnista i mąka graham. Jako dodatek do podstawowych mąk chlebowych traktowane mogą być mąki uzyskiwane z różnych roślin. Do takich mąk zaliczyć można następujące typy: mąka sojowa, mąka lniana, mąka kokosowa, mąka migdałowa, mąka z ciecierzycy, mąka kasztanowa (mąka z kasztanów jadalnych), mąka z tapioki, mąka z amarantusa, mąka z żołędzi, mąka z orzeszków ziemnych, mąka z pestek winogron czy mąka z pestek dyni. Z kolei do mąk niechlebowych, które uzyskiwane są z ziaren należą między innymi: mąka jęczmienna, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Coraz większą popularność na naszym rodzimym rynku zyskują mąki ze starszych odmian zbóż. Są to mąka z płaskurki i mąka z samopszy.

Z roku na rok zwiększa się liczba osób, które nie tolerują glutenu. W takim przypadku należy całkowicie wyeliminować gluten z codziennej diety. Na szczęście istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa. Mąka bez glutenu to na przykład: mąka gryczana, mąka jaglana, mąka ziemniaczana, mąka sezamowa, mąka bananowa, tapioka czyli mąka z manioku. Dania i potrawy, do których przygotowania używana jest mąka bezglutenowa są mniej pulchne oraz bardziej sypkie. Na opakowaniach mąk bez glutenu najczęściej umieszczany jest znak przekreślonego kłosa.

Zaleca się, aby mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Takie zalecenie ma na celu zmniejszenie do minimum ryzyka zawilgotnienia mąki oraz pojawienia się nieproszonych gości, czyli robactwa. Szczelnie zabezpieczona mąka nie absorbuje również zapachów z zewnątrz. Prawidłowe przechowywanie żywności przekłada się na smak przyrządzanych potrwa oraz na nasze zdrowie.

Parę dodatkowych słów o niektórych typach mąk.

Semolina – jest to mąką otrzymywana z pszenicy durum. Jej zastosowanie w kuchni to przede wszystkim makarony oraz dodatek do mieszanek chlebowych. Warto spróbować dodać semolinę do ciasta na pizzę.

Skrobia ziemniaczana – inaczej mąka ziemniaczana, mąka krupczatka. Jest to praktycznie bezsmakowa mąka, która ma wiele zastosowań kulinarnych. Służy między innymi do zagęszczania potraw. Wytwarzana jest z ziemniaków i nie zawiera glutenu. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana – czy istnieje między nimi jakaś różnica? W gruncie rzeczy to ta sama substancja, która występuje pod obiema nazwami.

Skrobia kukurydziana – inaczej mazeina lub mąka kukurydziana. Mąka ta pozyskiwana jest z ziaren kukurydzy i może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię. Posiada doskonałe właściwości zagęszczające, co determinuje jej przeznaczenie. Używana najczęściej do zagęszczania zup, gulaszów i sosów, a także jako dodatek do wypieków.

Maranta – skrobia z korzenia maranty to pożywana mąka, która jest jednocześnie wyjątkowo lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej jako zagęstnik. Sprawdzi się także jako zamiennik mąk glutenowych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.


Klient: Kr...d], data zakupu 17-11-2020 12:35

Klient: Ag...9], data zakupu 17-11-2020 00:04

Klient: Ma...8], data zakupu 16-11-2020 19:45

Klient: Ma...4], data zakupu 11-11-2020 09:14

Klient: Ma...UG, data zakupu 04-11-2020 23:10

Klient: ag...a], data zakupu 01-11-2020 20:44

Klient: EW...6], data zakupu 30-10-2020 14:54

Klient: Źy...C., data zakupu 21-10-2020 00:53

Klient: Ja...a], data zakupu 19-10-2020 22:45

Klient: Ma...8], data zakupu 19-10-2020 19:45

Klient: PP...sz, data zakupu 12-10-2020 18:44

Klient: Kr...d], data zakupu 12-10-2020 08:44

Klient: JA...AX, data zakupu 30-09-2020 19:24

Klient: Ma...ek, data zakupu 29-09-2020 12:06

Klient: Ag...yk, data zakupu 08-09-2020 12:13

Klient: We...e], data zakupu 06-09-2020 18:24

Klient: Li...ec, data zakupu 11-08-2020 13:42

Klient: Ma...ki, data zakupu 07-08-2020 17:38

Klient: Ag...ka, data zakupu 02-08-2020 00:04

Klient: Al...a], data zakupu 27-07-2020 13:35

Klient: Ra...ło, data zakupu 05-06-2020 10:30

Klient: Ma...ik, data zakupu 05-06-2020 09:52

Klient: Ka...7], data zakupu 04-05-2020 21:20

Klient: Ra...ło, data zakupu 30-04-2020 08:34

Klient: Sy...ka, data zakupu 29-04-2020 11:46

Klient: He...el, data zakupu 28-04-2020 10:28

Klient: An...9], data zakupu 24-04-2020 16:25

Klient: Ew...ka, data zakupu 21-04-2020 21:47

Klient: Da...7], data zakupu 21-04-2020 07:24

Klient: Ja...k], data zakupu 20-04-2020 19:05

Klient: Ag...ka, data zakupu 16-04-2020 19:51

Klient: Ag...ra, data zakupu 16-04-2020 11:18

Klient: Ag...t], data zakupu 16-04-2020 08:13

Klient: Ba...er, data zakupu 13-04-2020 12:20

Klient: Ju...ek, data zakupu 11-04-2020 09:18

Klient: Be...la, data zakupu 08-04-2020 17:55

Klient: Ma...ka, data zakupu 07-04-2020 18:16

Klient: Ki...R], data zakupu 16-03-2020 16:35

Klient: Łu...ki, data zakupu 16-03-2020 11:10

Klient: Ja...r], data zakupu 16-03-2020 09:17

Klient: Ma...2], data zakupu 15-03-2020 20:35

Klient: Ma...7], data zakupu 15-03-2020 10:04

Klient: Łu...c], data zakupu 14-03-2020 17:44

Klient: Da...w], data zakupu 13-03-2020 19:24

Klient: ma...4], data zakupu 13-03-2020 18:04

Klient: An...9], data zakupu 13-03-2020 17:54

Klient: Ma...7], data zakupu 13-03-2020 17:24

Klient: Ma...h], data zakupu 13-03-2020 01:03

Klient: IW...1], data zakupu 12-03-2020 22:56

Klient: Ig...a], data zakupu 11-03-2020 13:24

Klient: Ma...z], data zakupu 11-03-2020 12:15

Klient: Ma...óg, data zakupu 08-03-2020 09:07

Klient: Wi...ła, data zakupu 06-03-2020 11:08

Klient: Ew...a], data zakupu 05-03-2020 13:24

Klient: Ag...2], data zakupu 29-02-2020 21:04

Klient: BO...KA, data zakupu 14-02-2020 20:36

Klient: Ka...a], data zakupu 06-02-2020 15:34

Klient: Iw...ka, data zakupu 22-01-2020 12:54

Klient: Ew...2], data zakupu 16-01-2020 10:38

Klient: Ja...m], data zakupu 10-01-2020 23:38

Klient: [...u], data zakupu 24-12-2019 17:41

Klient: Kr...d], data zakupu 21-12-2019 16:02

Klient: No...i], data zakupu 16-12-2019 22:38

Klient: IW...1], data zakupu 08-12-2019 23:25

Klient: An...9], data zakupu 05-12-2019 13:53

Klient: Ko...3], data zakupu 27-11-2019 10:16

Klient: An...B], data zakupu 25-11-2019 18:14

Klient: Na...la, data zakupu 18-11-2019 10:36

Klient: Ju...o], data zakupu 30-10-2019 10:34

Klient: Sł...ki, data zakupu 28-10-2019 23:03

Klient: Ja...k], data zakupu 02-10-2019 09:16

Klient: [...j], data zakupu 18-09-2019 14:08

Klient: Kl...K], data zakupu 16-09-2019 15:01